Barbecue met groenten en vlees

Zomer recepten voor een barbecue avond

Door Eef Wouters op 17 jun, 2021

Bij heerlijk warm weer worden de barbecues weer volop aangestoken. Ook wij leggen regelmatig iets lekkers op de barbecue. En elke keer proberen we weer nieuwe smaken of combinaties uit om tot verrassende resultaten te komen. We delen graag enkele recepten om je barbecue gerechten nog smaakvoller te maken. De recepten zijn eenvoudig en geven je inspiratie om zelf te experimenteren. Nodig zeker wat vrienden uit, want met deze gerechten mag het tafelen wat langer duren.

Enkele recepten op basis van onze kruiden en honing:

  • Mede: Eenvoudige Honeyto
  • Groene thee met munt en citroen: Mojitea
  • Eetbare bloemenmix: Frisse zomersalade
  • Kruiden- en lookbotermix: lookbroodjes en gebakken aardappelen
  • Vloeibare honing: Gelakte spare-ribs

Cocktails en Mocktails

Honeyto

Ingrediënten: 10cl Mede, 10cl bruiswater, 7 muntblaadjes, 3 cl versgeperst sap van limoen, ijs, 6cl rum, schijfje limoen.
Bereiding: Was en scheur de muntblaadjes en doe ze, samen met ijsblokjes in een hoog aperitiefglas. Voeg de gekoelde mede, het bruiswater, het limoensap en de rum toe. Meng alles goed, zodat de smaken vrij komen. Werk af met een schijfje limoen en een rietje. De Honeyto kan ook bereid worden zonder de rum voor een alcoholvrij aperitief.

Mojitea

Ingrediënten: 0,5 liter mineraalwater, 0,5 liter koud bruiswater, 4 eetlepels groene thee met munt, 2 takjes verse munt, schijfje citroen, vloeibare honing, ijsblokjes.
Bereiding: Zet de kruidenthee met het water en de thee. Gebruik hiervoor een filter of een theezakje. Laat de thee 3 à 5 minuten trekken en verwijder de thee. Laat afkoelen (plaats de warme thee niet in de koelkast, hierdoor wordt de thee troebel). Nadat de thee is afgekoeld voeg je de vloeibare honing toe. Roer goed. Giet het bruiswater bij de thee met de honing. Neem een glas en doe er de ijsblokjes en de munt in. Vul met de ice tea. Werk af met een schijfje citroen en een rietje.

Hou je niet van bruisende dranken? Je kan dit recept ook maken met 1 liter water en 4 eetlepels groene thee. Kijk voor enkele variaties bij de recepten voor ice tea.

Ice tea Green

Hapjes

 

Kruidendip

Ingrediënten: Dip kruidenmix, mayonaise, zout, broodstengels of aperitiefkoekjes.
Bereiding: Gebruik 1,5 tl kruiden op 3 eetlepels mayonaise en meng zodat de kruiden goed onder de mayonaise zitten. Je kan ook griekse yoghurt of zure room gebruiken. Doordat er geen zout is toegevoegd aan de kruidenmix, kan je hier zelf zout naar smaak toevoegen. Laat de saus minstens een kwartiertje rusten. Serveer samen met de broodstengels of koekjes.

Lookbroodje

Ingrediënten: Lookboter-mix, hoeveboter, zout, stokbrood, tomaat
Bereiding: Haal een half uur op voorhand de hoeveboter uit de koelkast, zodat hij zacht kan worden. Neem een mengkom en voeg de boter en lookboterkruiden samen en meng goed. Snij het stokbrood in schijfjes van 2 cm en smeer boter op één kant. Leg de stokbroodjes met de boter naar boven op de barbecue en laat bakken tot ze goudbruin zijn.

Snij de tomaat in kleine blokjes en werk de broodjes hiermee af. Andere garnering die je kan gebruiken: geroosterde groentestukjes zoals courgette of aubergine, geraspte kaas,…

Onze kruidenboter-mix is hiervoor ook zeer geschikt.


 

Bijgerechten

 

Frisse salade

Ingrediënten: rucola, jonge spinazie, kerstomaatjes, radijzen, eetbare bloemen mix, snuifje zout, olijfolie, balsamico-azijn.
Bereiding: Was de rucola en jonge spinazie en zwier droog in een sla-zwierder. Was de kerstomaatjes en radijzen. Neem een grote schaal en doe er de rucola en spinazie in en meng de blaadjes door elkaar. Snij de kerstomaatjes in de helft door en voeg toe aan de salade. Snij de radijsjes in lucifers en doe deze ook bij de salade. Meng de tomaat en radijs goed onder de sla. Strooi de bloemenmix over de salade. 

Giet 3 eetlepels olie en 1 eetlepel balsamico in een kommetje. Doe er peper en zout bij en klop er een dressing van. Serveer de salade samen met de dressing.

Gebakken aardappelen met kruidenboter

Ingrediënten: zachtkokende aardappelen, hoeveboter, kruidenbotermix
Bereiding: Haal een half uur op voorhand de hoeveboter uit de koelkast om wat zachter te worden. Was de aardappelen grondig. Leg de aardappel voor je op een snijplank en snij een kruis in de aardappel, maar snij niet door. Kook de aardappelen heel kort (ongeveer 5 min.). Haal de aardappelen uit het water en laat even opdrogen. 

Meng de boter en de kruidenmix naar eigen smaak. Smeer wat kruidenboter in het kruis van de aardappel en wikkel de aardappel in aluminiumfolie. Let op de barbecue en laat verder bakken. 

Gelakte spareribs met honing

Vleesgerecht

 

Gelakte spareribs

Ingrediënten: olijfolie, provençaalse kruidenmix of gerookte BBQ Kruidenmix, zout (naar smaak), vloeibare honing, spare ribs.
Bereiding: meng de olijfolie met de kruiden en het zout. Schik de ribben in een schaal en bestrijk ze met de marinade en dek af met aluminiumfolie. Zet de schaal minstens een uur in de koelkast. Controleer af en toe en verdeel de marinade terug indien nodig. Haal de ribben uit de koelkast en laat een 15-tal minuten op kamertemperatuur rusten. Bak de ribben op de barbecue, indien nodig kan je nog extra marinade over het vlees smeren.

Haal de ribbetjes van het vuur en bestrijk ze met vloeibare honing. Let op: bak de honing niet mee, want bij verwarming verliest de honing haar smaak.