Thee bij zwangerschap

Mag je kruidenthee drinken tijdens een zwangerschap?

Door Eef Wouters op 29 apr, 2021

Tijdens een zwangerschap is het goed om op te letten welke thee je drinkt. Kruidenthee en kruiden in het algemeen worden al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van ongemakken en gezondheidsproblemen. Maar als je zwanger bent, zijn er enkele theeën en kruiden waar je best wat voorzichtiger mee bent.

Planten kunnen uiterst krachtig-werkende stoffen bevatten die zeer nuttig zijn, maar soms ook schadelijk. Een zwangerschap is een unieke toestand van je lichaam die de hormoonhuishouding en de fysiologie sterk verandert. Werkende stoffen van planten hebben hier ook hun effect op.

 

Welke kruiden vermijd je best bij een zwangerschap?

Bij sommige kruiden met weldadige eigenschappen in normale omstandigheden is het verstandig om het gebruik tijdens een zwangerschap te minderen. Voor culinair gebruik kunnen deze kruiden geen kwaad. Maar als je ze als gezondheidsondersteuning gebruikt in bijvoorbeeld een infusie kunnen ze een invloed hebben op de verloop van de zwangerschap.

De onderstaande lijst bevat de meest voorkomende kruiden die je best kan mijden. Let op; deze lijst is niet volledig. Als je twijfelt, laat het ons weten en we helpen je graag verder. Of je kan je ook informeren bij je huisarts.

Salie – Salvia officinalis:

Het gebruik van hoge dosissen salie moet vermeden worden omwille van de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende werking. Ook bevat salie een hoog gehalte aan bitterstoffen. Een gebruik tijdens de bevalling kan wel, maar is opnieuw te vermijden in de periode van de borstvoeding.

Zoethout – Glycyrrhizza glabra:

Dit is af te raden omwille van de menstruatie-bevorderende werking en de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende werking. Daarenboven kan het kruid vochtvasthoudend en bloeddruk-verhogend werken.

Duizendblad – Camellia sinensis

Beperk het gebruik tot maximaal twee kopjes per dag. Bevat alkaloïden en kan leiden tot hartkloppingen en een versneld hartritme.

Heermoes – Equisetum arvense

Heermoes bevat een te hoog gehalte silicium voor de foetus. Eventueel kortdurend gebruik kan onder medische begeleiding.

Echte Tijm, Wilde Tijm – Thymus vulgaris

De aanwezige etherische olie is in hoge dosis baarmoederstimulerend en menstruatie-bevorderend.

Valeriana officinalis

Door het gebrek aan voldoende medische studies wordt dit best geheel vermeden.

 

Waarom je deze kruiden best vermijdt?

Voor de kruiden die je best vermijdt tijdens de zwangerschap kan je je baseren op onderstaande groepen.

Sterk laxerende kruiden, bittere kruiden en kruiden met alkaloïden hebben een prikkelende werking op de gladde spieren van de darmwand en kunnen ook de baarmoederspieren prikkelen. Voorbeeld: anijs, bernagie, karwij, kaneel, kruidnagel. Deze kruiden kunnen wel een aanvulling zijn tijdens de borstvoedingsperiode.

Kruiden rijk aan essentiële oliën: bepaalde essentiële oliën kunnen neurotoxisch zijn en dus giftig voor het zenuwstelsel. Sommigen hebben een invloed op (de doorbloeding van) de placenta of hebben een prikkelende werking op de baarmoeder. Voorbeeld tijm, eucalyptus, venkel, lavendel.

Kruiden met een emmenagoge werking kunnen de menstruatie laten doorbreken. Deze kruiden hebben een potentieel abortieve werking. Voorbeeld: engelwortel, waterkers.

Kruiden met een phyto-oestrogene werking verstoren de hormonenbalans, wat een invloed heeft op het verloop van de zwangerschap. Deze kruiden hebben ook een gevolg op de ontwikkeling van de in- en uitwendige geslachtsorganen van de foetus of op diens latere vruchtbaarheid. Voorbeeld: goudsbloem, zoethout, marjolein.

Welke kruiden zijn wel goed bij een zwangerschap?

Uiteraard vind je in de natuur kruiden die aan te raden zijn bij een zwangerschap. Gebruik deze kruiden als aanvulling bij je gezonde voeding en profiteer van de ondersteunende werking.

Brandnetel

is een zwangerschapstonicum (een tonicum is een middel dat je lichaam of een specifiek deel ervan versterkt). Brandnetel is ook een bron van ijzer en dus ideaal om te re-mineraliseren.

Paardenbloem

is een algemeen versterkend kruid, rijk aan vitaminen en mineralen. Het zorgt voor een verbeterde opname van voedingsstoffen en werkt ontgiftend.

Frambozenblad

is een tonicum voor de baarmoeder. Het harmoniseert, ontspant, herstelt en versterkt de baarmoeder. Gebruik frambozenblad vanaf de tweede trimester van de zwangerschap.

Kamille

heeft een sterk relaxerende werking en herstelt je emotionele balans.

Vanaf de laatste trimester van de zwangerschap en naar de bevalling toe zijn deze kruiden zeer ondersteunend:

Vrouwenmantel

is een tonicum voor de baarmoeder. Het kruid heeft een samentrekkende, infectiewerende en stimulerende werking op de baarmoeder.

Fenegriek

bevordert de functie van de baarmoeder.

Na de bevalling kunnen deze kruidentheeën weldadige ondersteuning bieden bij borstvoeding.

Venkel

bevordert de melkproductie en heeft een stimulerende werking op het spijsverteringsstelsel.

Fenegriek

bevordert de functie van de baarmoeder en is zoog-drijvend. Dit is aan te raden bij onvoldoende moedermelk tijdens het zogen.

Anijs

geeft een aangenaam aroma aan de moedermelk en bevordert de zuigreflex bij zuigelingen.

Karwij

stimuleert de aanmaak van moedermelk.

Borstvoeding

Conclusie

Kruiden kunnen aanzienlijke verlichting bieden voor veel voorkomende symptomen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Maar de kracht van de kruiden moet gerespecteerd worden en daarom gebruik je ze best met de nodige voorzichtigheid. Goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl blijven ook de hoekstenen van een optimale zwangerschap.
Bee at den Hof heeft een aantal kruideninfusies die ondersteuning bieden voor, tijdens en na de zwangerschap.

Kruideninfusie bij zwangerschap

Kruideninfusie
‘Rond en gezond’

Infusie met brandnetel, paardenbloem, citroenverbena, kamille en frambozenblad. Deze thee smaakt fruitiger en zoeter dan de infusie ‘vol verwachting’.

Kruideninfusie
‘Vol Verwachting’

Infusie met brandnetel, paardenbloem, citroenverbena en kamille. Voor een ondersteuning van de spijsvertering en oxidatieve stress.
Infusie 'Hello World'

Kruideninfusie
‘Hello World’

Infusie met fenegriek, vrouwenmantel, brandnetel en frambozenblad. Een ideale thee voor natuurlijke ondersteuning tijdens het einde van de zwangerschap.
Infusie Borstvoeding

Kruideninfusie
‘Borstvoeding’

Infusie met venkel, anijs, karwij, fenegriek, citroenverbena, kamille, citroenmelisse en brandnetel. De thee bevordert de aanmaak van de moedermelk en is mild voor de spijsvertering.