Verschillende soorten Honing

De imker bepaalt het aantal soorten honing.

Door Eef Wouters op 22 okt, 2020

Het aantal soorten honing is afhankelijk van de plaats van de bijenkast en de methode die de imker gebruikt om de honing te verwerken. Van onze 20 bijenkasten die we nu hebben, staan er een aantal op vaste plaatsen gedurende een hele tijd en sommige verplaatsen we afhankelijk van de bloeitijd van beplanting. De boomgaarden van Den Boogerd of het Domein Nieuwenhoven zijn enkele vaste plaatsen. De reizende kasten plaatsen we bij de acacia-bomen of in de koolzaadvelden als deze in bloei staan. Dit ritme van de natuur bepaalt de soort honing.

Ook de keuzes die de imker maakt bij de verwerking, bepalen de honingsoort. Zo kan een voorjaars- of zomerhoning vloeibaar blijven of verwerkt worden tot een crème-honing. Deze laatste wordt gemaakt door het kristallisatieproces. Een goede imker kan dit natuurlijk product verwerken tot een zachte en gladde smeerbare honing.

Hoe wordt honing gemaakt?

Honingbijen zuigen de nectar uit bloemen en andere plantendelen op. Hierbij voegen ze de eerste enzymen en goede bacteriën aan toe. In de bijenkast wordt het suikerhoudende sap overgedragen aan de jongere bijen, de werksters. Zij zullen op hun beurt speeksel met verschillende enzymen toevoegen. Deze enzymen werken in op de nectarsuikers. Tijdens dit proces worden ook stoffen gevormd die zorgen voor een desinfecterend effect, waardoor de honing en ook de bijenkast bacterie- en schimmelvrij blijven. De samenwerking van honingbijen is met andere woorden pure chemie. Een bijenkast is een boeiend laboratorium.

De honing wordt opgeslagen in de honingraatcellen. De bijen in de kast creëren met hun vleugels een goede ventilatie, waardoor het vocht uit de honing verdampt. Eens de honing rijp is, worden de cellen met was verzegeld. Vanaf dat moment kan de honing geoogst worden.

Honingraam - Bee at den Hof

De imker oogst en verwerkt de honing uit de kast.

De honing kan op verschillende manier geoogst en bewerkt worden. De gebruikte methode zal de smaak en de kwaliteit bepalen.

  • Honing slingeren: van de ramen uit de kast worden de wasdeksels voorzichtig weggesneden. De ramen worden in de honingslinger of centrifuge gehangen. Tijdens het centrifugeren wordt de honing opgevangen in een reservoir, waar het een tijdje rust. Nadat de honing gezeefd is, wordt het verpakt in glazen potten of verder verwerkt tot crèmehoning.
  • Raathoning: In sommige kasten plaatsen we kunstmatige raten zodat de bijen meteen de honing kunnen opslaan. Bij een aantal kasten werken we met natuurlijk raten. Deze raten, gemaakt door de bijen, kunnen ook opgegeten worden. Een natuurlijke raat met honing is een echte traktatie rechtstreeks uit de bijenkast.
  • Crème honing: na het slingeren wordt de vloeibare honing bewaard of bewerkt tot smeerbare honing. Tijdens dit proces wordt de honing dagelijks geroerd waardoor de kristallisatie gecontroleerd verloopt en de honing de gekende zachte structuur krijgt.
  • Bladhoning of waldhoning: deze donkere honing is afkomstig van honingdauw en niet van nectar. Honingdauw wordt door bladluizen afgescheiden nadat ze de plantensappen hebben verteerd. Dit plakkerig goedje blijft achter op bladeren van loofbomen of op coniferen zoals de spar.

Welke soorten honing hebben we?

Acaciahoning: een heldere en vloeibare honing met lichtgele kleur en zoete, bloemige smaak. Acaciahoning is één van de helderste honingen die er bestaat. Hij blijft lang vloeibaar, in tegenstelling tot de meeste andere vloeibare honingsoorten. Deze honing is populair om toe te voegen bij granola of bij desserts.

Zomerhoning: de oogst van de typische zomerbloeiers, zoals zonnebloemen, vlinderstruiken en meer. Deze honing heeft een bloemrijke smaak. Verkrijgbaar in vloeibare of smeerbare vorm

Voorjaarshoning: de oogst van voorjaarsbloeiers zoals bloesems, paardebloemen etc. Deze honing heeft een fruitige smaak. Verkrijgbaar als vloeibare of smeerbare vorm.

Koolzaadhoning: de laatste jaren groeit koolzaad in populariteit. De honing afkomstig van deze plant heeft een sterk gele kleur en is zeer aromatisch en kristalliseert snel. Daarom is koolzaadhoning een echte crème-honing.

 

Enkele tips en weetjes over honing

  • Voor elke kilo honing moet de honingbij 4 kilo nectar verwerken.
  • Je mag honing niet verhitten boven 40°C, want zo gaan de heilzame krachten en de smaak verloren. Wacht dus beter tot je thee of melk is afgekoeld, alvorens de honing toe te voegen.
  • Vloeibare honing versuikert snel, dit is kristallisatie. Deze versuikerde honing is niet slecht, maar is lastig om te smeren. Je kan de honing terug vloeibaar maken door hem au-bain-marie op te warmen (tot max. 40°C).
  • Honing is goed voor je algemene gezondheid en heeft een antibacteriële werking door de aanwezigheid van heilzame stoffen zoals enzymen en antioxidanten,…