Zuiverende werking van kruiden

Welke kruiden en planten hebben een zuiverende werking?

Door Eef Wouters op 17 mrt, 2021

De eerste warme dagen in februari en maart kondigen de lente aan. De winter heeft ons lang genoeg aan het huis gekluisterd, we kunnen weer naar buiten. De buitenlucht en de warme zonnestralen geven ons nieuwe energie die er meteen voor zorgt dat we met de lenteschoonmaak beginnen. We zetten het huis weer mooi op orde, laten de lakens buiten uitwaaien en beginnen buiten te werken om in de zomer extra te genieten van de mooie kleuren in de tuin.

Maar wist je dat je ook een lenteschoonmaak kan houden van lichaam en geest. Met een zuivering van het lichaam stoom je jezelf klaar voor de lente. En hoe kan je zo een zuivering beter doen dan met pure en natuurlijke producten?

Wil je een fitter lichaam, een stralende huid, meer energie, een sterkere immuniteit? Met deze tips breng je de lente in je huis en in je lijf.

 

Kruidenthee:

Een kruidenthee zuivert en ondersteunt je lichaam van binnenuit. En dat zie je aan de buitenkant. De typische kruiden voor zuivering zijn de grote brandnetel, de paardenbloem en de gewone jeneverbes. De Depuri, uit het gamma ‘Puur Natuurlijk Ondersteunen’, is een zeer geschikte thee om het lichaam te zuiveren. Het draagt bij tot de afvoer van afvalstoffen en kan gecombineerd worden met een detoxkuur. In deze kruidensamenstelling gebruiken we de gewone jeneverbes, die de cellen beschermt tegen oxidatieve stress.

Depuri - natuurlijke zuiverende kruidenthee

Zelfgemaakte scrub:

Een scrub verwijdert dode huidcellen en zorgt dat je huid weer kan ademen en nieuwe huidcellen kan aanmaken. Hierdoor wordt je huid zachter en glanzend. Om ten volle te genieten van een scrubbeurt, kan je de scrub zelf maken en enkel natuurlijke ingrediënten gebruiken.

Wat heb je nodig:

  • Suiker of zeezout. Suiker is het meest geschikt bij droge en gevoelige huid. Zout is iets ruwer.
  • Plantaardige olie zoals amandelolie of olijfolie
  • Eventueel honing
  • Essentiële olie naar keuze

Hoe maak je de scrub?

Meng 2 eetlepels suiker of zout in een afsluitbaar potje met 2 theelepels olie. De hoeveelheid olie bepaalt hoe korrelig je scrub wordt. Hou je van een vaste scrub, gebruik je iets minder olie. Nu kan je geuren en extra ingrediënten toevoegen zoals honing, kruiden en essentiële oliën. Gebruik de scrub maximaal éénmaal per week. Maak de huid vochtig, wrijf de scrub over je huid en spoel rijkelijk af. Je huid zal weer stralen en is klaar voor extra verzorging zoals zonnecrème of een bodylotion.

scrubzout met essentiële olie en kruiden

Ben je geen echte doe-het-zelver? Geen probleem, met onze scrub ‘Liefdevol’ heb je een zalige natuurlijke scrub met kruiden en essentiële oliën. Een traktatie voor jezelf en je huid. 

Huisspray

Een frisse woning heeft altijd een aangename en fijne geur. Schoonmaakproducten, verzorgingsproducten, wasmiddel en noem maar op hebben allemaal een toegevoegde geur. Geur geeft een huis een ontspannen sfeer en een warm welkom. Daarom maken we nu ook onze eigen huisspray met etherische oliën.
Sommige etherische oliën hebben een sterk zuiverende werking, anderen hebben een positieve invloed om je stemming en energie. Met een spray kan je zowel de lucht zuiveren als inspelen op je gemoedstoestand.

Enkele van onze favoriete oliën:

Citroen

De etherische olie citroen staat bekend om haar krachtige desinfecterende werking. Op emotioneel gebied vermindert deze olie angst en heeft ze een positieve invloed op de stemming bij seizoensgebonden depressie, pessimisme en gebrek aan zelfvertrouwen.

Ravintsara

Deze olie zuivert de lucht en bestrijdt beginnende infecties zoals verkoudheid of keelpijn, door het immuunsysteem te verbeteren. De olie brengt ook verschillende hefbomen in werking die van invloed zijn op uw welzijn. Zo wordt deze olie aanbevolen in geval van een wankele gemoedstoestand, concentratieproblemen en geestelijke vermoeidheid. De werkzame stof moedigt creativiteit aan en stimuleert uw geest.

Patchouli

Deze olie heeft een typische en herkenbare geur. In vernevelde vorm brengt het de gemoedstoestand en de zenuwen in evenwicht en stimuleert het de spijsvertering. Vanwege de sterke en enigszins bedwelmende geur is het raadzaam om deze etherische olie goed te verdunnen.

Ylang ylang

De etherische olie is ontspannend, zinnenprikkelend en stimulerend. Ylang Ylang heeft een bloemige geur die vertrouwen geeft. De olie zorgt voor een harmonische sfeer die stimulerend werkt op concentratie en begrip. Bij mentale onrust of stress werkt deze olie kalmerend. Daarnaast is deze olie (lust)opwekkend en seksueel stimulerend.

Rozenwater

Bij de destillatie van rozenbloemblad om rozenolie te winnen komt rozenwater vrij. Dit rozenwater heeft de karakteristieke rozengeur en krachtige antibacteriële eigenschappen. Het wordt veel gebruikt in cosmetica en kan verdund gebruikt worden in een diffuser, in bad of als spray. Door zijn rustgevend effect kan rozenwater helpen om de geestelijke conditie te verbeteren in geval van burn-out, nervositeit en sluimerende depressie.

Wil je graag een kamerspray? Vraag alle info via info@beeatdenhof.be. We maken graag een spray op maat van jouw wensen. 

 

etherische olie van lavendel en kamille