Wat doet de imker?

Gefascineerd door de honingbij

Imker Bart Heremans
Eén van de beroepen die het dichtst bij de natuur staan, is het beroep van de imker. Elke imker voelt zich verbonden met het buitenleven en is gefascineerd door het werk van de bijen.
Bart Heremans is ook gebeten door de bijen-passie. Hij werkt het liefst buiten bij zijn bijen(kasten) of in zijn (groente)tuin. In 2017 startte Bart met de cursus van imkerij en sindsdien is de fascinatie voor de honingbijen alleen nog maar gegroeid. Bart mag zich, na de vele opleidingen, meester in de bijenproducten noemen.

Voor Bart is de imkerij meer dan alleen maar honingwinning. Hij kiest bewust voor partnership met lokale boeren en ecologische tuinders voor de bestuiving van biologische gewassen. Een vaste partner van Bee At Den Hof is Den Boogerd, een authentieke landbouwonderneming die zich toelegt op biologische teelt van hoogstamfruit.

Naast de vaste plaatsen reist Bart ook met sommige kasten. Het ritme van de natuur bepaalt waar de bijenkasten zullen staan: in koolzaadvelden, bij de acaciabomen, waar de linde in bloei staat, in de buurt van de kastanje of waar de zomerbloemen bloeien. Elke bloem of plant geeft zijn specifieke eigenschappen en smaak, wat zorgt voor verschillende soorten honing.

De passie voor de bijen deelt Bart ook graag tijdens zijn workshops of met de peters en meters van onze bijenkasten. Wil je zelf ook eens honing slingeren of ben je benieuwd hoe een bijenkast er vanbinnen uitziet? Met veel enthousiasme zal Bart zijn ervaring met je delen. Volg één van onze workshops of kies voor het peterschap. Zo word je nauw betrokken bij de activiteiten van de imkerij.

Over de bloemen en de bijtjes

Honing maken is een erg intensieve bezigheid, niet alleen voor de imker, maar zeker ook voor de honingbij. Alles begint in het bloemenveld of in de boomgaard. Bijen vliegen er af en aan, eerst van bloem tot bloem, dan naar de kast. En in die kast gebeurt het wonder.

De bijen brengen de nectar naar de kast, waar de werkbijen de nectar verwerken tot honing. Dit is een proces waar de suiker van de nectar wordt omgezet in fructose en glucose. Het resultaat is de goudgele vloeibare stof die de bijen opslaan in de honingraten.

Nu de honing in de raten zit, moet het nog gedroogd worden. De bijen zorgen voor ventilatie in de kast door met de vleugels te slaan. Hoe beter ventilatie, hoe vaster de honing. Eens de honing klaar is, leggen de bijen een waslaag over de honingraat. Die zegelwas beschermt de honing. Bijen bewaren deze honing voor consumptie in de winter.

Het werk van de imker

De bijen maken hun honing in de ramen van de kast. Eens een raam verzegeld is, weet de imker dat de honing klaar is om te slingeren. Dit gebeurt in de centrifuge ofwel de slinger. De honing wordt opgevangen en gefilterd om resten was, stuifmeel of andere onzuiverheden eruit te halen. Nu moet de honing een tijdje rusten of rijpen. De rest van wasdeeltjes, vliesjes of stuifmeel komt bovendrijven en kan dan gemakkelijk weggehaald worden.

Van nature kristalliseert alle honing, dit is een natuurlijk proces. Afhankelijk van de natuurlijke samenstelling zal de honing al dan niet snel kristalliseren. Hierdoor heb je een lopende honing of een crème-achtige honing (de vaste honing). Zo is acaciahoning een donkere, heldere en lopende honing. De koolzaadhoning daarentegen kristalliseert zeer snel, is licht van kleur, vast en smeerbaar.

De imker kan het proces van de kristallisatie of rijping bijsturen. Door de honing te roeren zal de korrelstructuur fijner worden, waardoor de structuur van de honing ook gladder wordt. Deze verwerking verschilt van imker tot imker.

Onze honing kan je komen proeven op markten of activiteiten. Binnenkort ook verkrijgbaar in onze webshop. Kan je niet wachten? Bestel onze honing en we verzenden je onze producten naar een adres naar keuze. Neem contact met ons op via dit formulier.

Koolzaadbloem
bee at den hof bijenkast raam
Bee at den hof geslingerde honing

Ben jij ook geboeid door het leven van de bijen? We delen onze passie graag met jou. Volg één van onze workshops of kies voor het peterschap.