Honing, bijenwas, propolis, mede en meer

Goud uit de bijenkast

Honing kennen we allemaal. Het is de meest natuurlijke zoetstof en een echte smaakmaker. Maar de bijen geven ons nog andere bij-producten die heilzame eigenschappen hebben. Als imker is het altijd een eer om de bijenkast te mogen leegmaken. We krijgen zoveel goeds.

Producten van bijen Bee at den Hof

Honing

Voor onze honing volgen we het ritme van de natuur. We plaatsen de bijenkasten op locaties waar bepaalde gewassen in bloei staan. Zo zijn er de bloesems in fruitboomgaarden en acacia in het voorjaar, de kleurige bloemen in de zomer. De nectar van de planten geven de honing het specifiek karakter, structuur en smaak.
Een aantal honingsoorten in onze aanbod:

 • Acaciahoning: de bijen halen de nectar uit de bloemen van de acaciaboom. De bloeiperiode is vroeg in het voorjaar en vrij kort. Daarom is de voorraad beperkter dan bijvoorbeeld een zomerbloemenhoning. De acaciahoning is een unieke honing door zijn structuur, kleur en smaak. Het hoge aandeel fructose geeft de honing een vloeibare structuur die ook lang behouden blijft. De smaak is zoet en bloemig.
 • Lindebloesemhoning: de lindeboom staat in bloei in juni wat maakt dat dit, net zoals de acaciahoning, een echt seizoenshoning is. Deze vloeibare, goudgele honing heeft een lichte muntsmaak. De lindebloesemhoning kan na een tijdje kristalliseren. Je maakt hem weer vloeibaar door hem te verwarmen tot een maximum temperatuur van 45°C.
 • Bloemenhoning: een echte zomerhoning die varieert van structuur, kleur en smaak afhankelijk van de bloemen waar de nectar uit gehaald werd. Bloemenhoning is niet van één bepaalde soort bloem, maar van verschillende bloeiers van een bepaalde periode. Plaatsen we de bijenkasten in een plantage, vb. lavendelbloemen, kunnen we wel spreken van een specifieke honing, omdat deze voor minstens 50% uit de nectar van die bloem bestaat.

Gebruik honing op brood, bij desserts of bij het ontbijt. Ook heerlijk om warme dranken mee te zoeten, zoals onze kruideninfusies. Wil je onze honing proeven? Bezoek ons op lokale markten of activiteiten. We brengen altijd proevertjes mee. Of bestel de honing in onze webshop.

Bijproduct - propolistinctuur

Propolis

Om de bijenkast zuiver te houden, maken bijen propolis aan. Ze gebruiken het om gaten en kieren te dichten of om indringers in te pakken. Zo voorkomen ze dat er bacteriën of ziektes in de kast komen. Om propolis te maken mengen de bijen hun bijenwas met hars van blad- en bloemknoppen of bomen.
Propolis is gekend voor zijn heilzame werking. Het is een natuurlijk anti-bioticum en werkt bacterie- en schimmeldodend. Het wordt gebruikt als gezondheidsondersteunend middel en in de alternatieve geneeskunde.

We maken de propolistinctuur zelf met de propolis van onze bijenkasten.

Mede van Bee at den Hof

Mede

Mede of honingwijn is een alcoholische drank, gemaakt door honing en wijn te laten vergisten. Je drinkt mede als aperitief of digestief en kan zowel koud als warm geserveerd worden. Zo kan je het hele jaar door genieten van deze heerlijke drank.

 

Gebruik:

 • verfrissend aperitief of verwerken in cocktails
 • serveren bij lichte maaltijd
 • als dessertwijn (gaat goed met zachte jonge kazen)
 • alternatief voor jenever of glühwein
Kaarsen van bijenwas

Kaarsen van bijenwas

Met bijenwas bouwen bijen de honingraat, de ingenieuze zeshoekige cellen naast elkaar. In deze raten legt de koningin haar eitjes en bewaren de werkbijen de honing. Als een honingraat volledig af is met honing, leggen de bijen ook een waslaag erover. Dit om de honing goed te bewaren. Bijenwas is een ideale grondstof om kaarsen te maken.

Voordelen van bijenwaskaarsen:

 • Natuurlijk product, geen chemische toevoegingen zoals paraffine
 • Zuivere verbranding zonder rook of doffe geur
 • Luchtzuiverende werking
 • Langere brandtijd dan industriële kaarsen

Bart maakt de kaarsen zelf. Bekijk het assortiment van bijenwaskaarsen.