aperitief

9 snelle recepten voor aperitief en digestief

Door Eef Wouters op 8 dec, 2020

Wat is er gezelliger dan met familie of vrienden te aperitieven of digestieven met heel wat lekkers binnen handbereik? Deze aperitief- en digestief-recepten zullen bij het hele gezin in de smaak vallen.

Deze producten worden gebruikt:

Cocktails en Mocktails

 

Honingcocktail

Ingrediënten: Mede, limoen, ijs
Bereiding: Voeg aan de gekoelde mede een schijfje limoen en een ijsblokje toe. Door de zure smaak van de limoen en het zoete van de honingwijn krijg je een cocktail met een heel evenwichtige en frisse smaak.

Glu-Mede

Ingrediënten: 500 ml Mede, 7,5 gr glu-kruiden (voor een straffere smaak, gebruik je iets meer kruiden)
Bereiding: Voeg de kruiden toe aan de Mede. Verwarm tot ongeveer 50°C, let erop dat de mede niet kookt. Laat minstens een kwartier afgedekt trekken. Dit recept is een zachtere variant van de klassieke glühwein. De Mede geeft een zoete touch en heeft een minder wrange smaak dan rode wijn.

Alcoholvrije glühwein

Ingrediënten: 500 ml appelsap, 7,5 gr glu-kruiden
Bereiding: Verwarm de appelsap en voeg de kruiden toe en dek af. Laat de kruiden minstens een kwartier trekken. Gebruik een 100% natuurlijke appelsap. Wij raden appelsap van Den Boogerd aan.

Ijsthee

Ingrediënten: water, kruidenthee, limoen, takjes munt, schijfjes verse gember, sinaas…
Bereiding: Kruidenthee hoeft niet altijd warm klaar gemaakt te worden. Laat de kruidenthee overnacht trekken in koud water. Zeef het water en voeg citroen, gember, sinaas, munt toe naar eigen smaak. De kruidentheeën die hier geschikt voor zijn: Gember fris, Fructi, Rode Nectar, Zomer.

gluhwein

Hapjes

 

Groentendip

Ingrediënten: BBQ-kruiden, mayonaise, zout, rauwe groenten zoals roosjes bloemkool, staafjes wortel of komkommer, radijsjes…
Bereiding: Gebruik 1,5 tl kruiden op 3 eetlepels mayonaise en meng zodat de kruiden goed onder de mayonaise zitten. Je kan ook yoghurt of zure room gebruiken. Doordat er geen zout is toegevoegd aan de kruidenmix, kan je hier zelf zout naar smaak toevoegen. Laat de saus minstens een kwartiertje rusten. Serveer samen met de groenten.

Bruscetta

Ingrediënten: Kruidenboter-mix, natuurlijke olijfolie, zout, stokbrood, tomaat
Bereiding: Gebruik 1,5 tl op 3 eetlepels olijfolie en meng zodat de kruiden goed verdeeld zijn in de olie. Laat de olie minstens 30 minuten rusten. Snij het stokbrood in partjes en grill in de oven. Smeer nadien de broodjes in met tomaat en giet er voorzichtig de olie over. Je kan hierover nog tomatenblokjes strooien.

Gebakken Champignons

Ingrediënten: champignons (parijse of kastanjechampignons), olijfolie, lookboterkruidenmix
Bereiding: Maak de champignons schoon. Verhit olijfolie in een pan en bak de champignons. Voeg de lookbotermix toe en laat goed doorbakken tot de champignons goudbruin zijn. Serveer samen met wat brood. Dit is een populair tapasgerechtje, maar kan ook als bijgerecht bij een hoofdschotel.


 

Desserts

 

Glu-cake

Ingrediënten: 200 gr hoeveboter, 200 gr suiker, 3 eieren, 200 gr zelfrijzende bloem, 50 ml melk, snuifje zout, 1el glu-kruiden
Bereiding: Verwarm de melk en voeg er de glu-kruiden bij. Laat 15 min. afgedekt trekken. Meng de boter (op kamertemperatuur) met de suiker en klop 5 min. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef de bloem en spatel onder het beslag. Voeg de afgekoelde melk toe. Meng alles tot een glad deeg. Boter een cakevorm in, giet het beslag in de vorm en bak ongeveer 40min. op 180°C. De kruiden geven de cake een heerlijk kruidige smaak. Ook lekker met stukjes appel in het deeg.

Warme Camembert

Ingrediënten: volledige bol Camembert, provençaalse kruiden, vloeibare honing
Bereiding: leg de bol Camembert in een ovenvaste schaal. Snij met een mes inkepingen bovenaan in de korst van de kaas. Strooi provençaalse kruiden over de kaas. Plaats de kaas in een voorverwarmde oven (180°) en laat smeuïg worden. Giet er een beetje honing over. Smeer de warme kaas op een stukje stokbrood.

Hier vind je de kruiden en honing die nodig zijn voor bovenstaande recepten.

Smakelijk!

vloeibare honing